Gezond kiezen in de supermarkt
Echt gezond of verkooppraatje?
Goed, dan heb je besloten om gezonder te gaan eten, maar de fabrikanten van voedingsmiddelen gaan je daar beslist niet bij helpen.
De verleidingen in de supermarkt willen je graag laten geloven dat ze een gezond alternatief zijn, maar in werkelijkheid wil de producent zijn product gewoon graag aan je verkopen. Door allerlei “gezonde” woorden te gebruiken op de producten, raak je in de veronderstelling dat ze ook gezonder en dus een goede keuze zijn. Er zijn gelukkig veel gezonde producten te vinden, maar helaas ook erg veel van dit soort marketingtrucs.
Light, vezelrijk, geen suiker toegevoegd
Wist je bijvoorbeeld dat de term “volkoren” alleen een beschermde, in de wet vastgelegde titel is voor brood? Dus niet voor bolletjes, crackers, beschuit, ontbijtkoek enz. En dat de term “light” op een product mag staan als er 30% minder suiker, vet of alcohol in zit dan in een vergelijkbaar ander product? Dus staat er “light” op het product, dan kan je niet concluderen dat het 100% suikervrij is.
Etiketten moet je leren lezen
Je zult dus de etiketten moeten lezen om te weten of het product gezond is of dat de fabrikant het je alleen wil laten geloven. Nu hoor ik je denken: dat is een dagtaak om al die etiketten te gaan lezen! Klopt! Het vraagt wat extra inspanning om boodschappen te doen op deze manier. Maar het loont!
Door de etiketten te lezen, leer je de producten kennen die wél een gezonde keuze zijn. Je ontwikkelt productkennis die je keer op keer weer kunt inzetten. Het zorgt ervoor dat je geen producten in huis hoeft te hebben die je niet voldoende voedingsstoffen leveren of die juist de verkeerde voedingsstoffen leveren.
En natuurlijk hebben we allemaal weleens trek in iets lekkers waarvan we weten dat het een minder gezonde keuze is. Geeft niets! Misschien kun je daar dan nog meer van genieten als je weet dat je het grootste deel van de tijd gezond bezig bent?
Heb je hulp nodig om in de supermarkt de gezonde keuze te maken?
Stuur me een mailtje en we gaan samen op pad om de boodschappenkar in je eigen vertrouwde supermarkt verantwoord te vullen met de boodschappen die je toch al nodig had. Ik leer je hoe een etiket te lezen, welke voedingsstoffen belangrijk zijn en hoe je dit ook zelf kunt onderzoeken.