Ben jíj nog op tijd?

Hoe vaak zeg jij tegen jezelf dat het stuk chocola aan het eind van een vermoeiende dag totaal geen kwaad kan?

Dat je vandaag tóch al gezondigd hebt, dus dat het patatje vanavond ook geen verschil meer gaat maken? Er zijn duizend en één smoesjes te bedenken waardoor we de opbouw van een gezonde leefstijl nog maar even uitstellen. Herken je deze:

  • ‘Ik heb tóch aanleg om dik te worden’
  • ‘Ik word tóch nooit slank’
  • ‘Ik heb geen tijd voor de sportschool’
  • ‘Ik heb echt álles al geprobeerd om af te vallen, maar niets werkt’.

Zolang je blijft denken in smoesjes zal er niet veel veranderen. Het lijkt comfortabel om nu weg te zakken in je bank met een snelle hap en een serie op Netflix. Heerlijk te relaxen en even nergens anders aan denken…

Foute boel

Maar dan ga je op een dag wazig zien, heb je ongewoon veel dorst, moet je veel vaker dan normaal plassen en ben je moe. Al deze klachten kunnen van alles betekenen, dus maak je een afspraak bij je huisarts, want ook dat wondje op je been wil maar niet genezen.
De huisarts heeft inmiddels je bloedonderzoeken binnen. Je zit tegenover hem aan zijn bureau en hoort hem vertellen dat je diabetes type 2 hebt ontwikkeld. Je leefstijl heeft je lichaam ongevoelig(er) gemaakt voor insuline en je suikerspiegel gaat van hoog naar laag. Je voelt je gelijk ziek.
Van het ene op het andere moment is eten een rekensom geworden van wat je in welke hoeveelheden wel en niet mag eten om je weer beter te gaan voelen. Weg met “spontaan” een frietje of een stuk chocolade. Geen onbeperkte hoeveelheid biertjes in het weekend omdat je wel een beetje moet kunnen genieten van het leven na een lange drukke week op het werk. En hoe dramatisch dit ook allemaal klinkt, het is de waarheid geworden voor inmiddels al 1,2 miljoen Nederlanders! Ook kinderen krijgen steeds vaker te maken met diabetes type 2 doordat er te weinig bewogen wordt en de ongezonde voeding te gemakkelijk voorhanden is. (bron: Diabetesfonds Nederland)

Sta op en zorg dat het jou niet overkomt!

Een aandoening zoals suikerziekte type 2 kun je heel goed voorkomen door vandaag je leefstijl aan te pakken en een plan te maken. Dit is niet voor iedereen even gemakkelijk. Bij ChoiceWise begrijpen we dat (kortdurende) hulp je net even dat zetje en de ondersteuning kan geven om een gezonde leefstijl te ontwikkelen en te behouden. Gezond leven is een lange termijn visie, waar je vandaag nog mee kunt starten!

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  voor ondersteuning bij gezonde keuzes voor volwassen en kinderen.


Afdrukken E-mailadres